Интернет књижара      Ценовник     Чланарина     Антиквитети     Контакт  
 
  Саопштење     123 године СКЗ       Библиотеке     Чланови      Оснивачи     Председници     Закон о СКЗ   
 
 

 

 

КАФА У СКЗ

 

Редовни састанaк новинара културних рубрика са ауторима, сарадницима и члановима Српске књижевне задруге одржаће се у четвртак, 26. новембра 2015. године, у Сали СКЗ (улица Краља Милана 19, на првом спрату) с почетком у 11 сати.

Том приликом представићемо наше новo издањe:

 

Александар Ивановић Лесо

КАРИ ШАБАНОВИ

Саиздавач

Књижевна задруга Српског народног вијећа Црне Горе

 

Учествују:

Радивоје Микић

Миломир Гавриловић

Мило Ломпар

 

Позивамо Вас и поздрављамо,

 

Драган Лакићевић,

главни уредник

 

 

 

ЧЛАНСТВО СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ

 

Српска књижевна задруга је национална културно-издавачка установа, основана 1892. године. На крају 19. и на почетку 20. века окупила је у својој Управи најугледније писце, научнике, професоре универзитета, а њено чланство било је раширено по целом српском етничком простору – далеко изван ондашње Србије.

 

За 123 године постојања, Задруга је остварила велики број научно-истраживачких и издавачких пројеката, пре осталих – најстарију српску издавачку едицију КОЛО, у којој сваке године излази 6 до 7 књига одабраних дела старије и нове, светске и српске књижевности у плавим корицама са иницијалом СКЗ који је нацртао Јован Јовановић Змај, први потпредседник СКЗ. До сада је објављено 106 Кола са 716 наслова.

 

Задруга је издавач и других едиција, сабраних и критички приређених класика. Са Матицом српском издала је двапут едицију Српска књижевност у 100 књига, а с Просветом Стару српску књижевност у 25 књига... Самостално, објавила је три издања велике Историје српског народа у 10 томова...

 

Задруга је – ЗАДРУГА ЧЛАНОВА. Чланство је слободно и добровољно. Подразумева годишњу чланарину, али и љубав за Задругину традицију: чланство у тој традицији писаца и читалаца, ћирилске књиге с класичним и модерним вредностима.

 

Члан може бити сваки појединац, као и правно лице: установа, школа, библиотека, предузеће.

 

Чланарина може бити годишњи улог од 10 евра (за то се добија попуст од 30% за сва издања СКЗ) или улог-претплата на годишње Коло од 7 књига (који и ове године износи 4.200 динара за појединце, а 5.200 дин за правна лица – може у две рате до 15. августа). И то чланство, поред добијених седам књига, подразумева попуст од 30%. – Члан добија Гласник СКЗ и чланску књижицу СКЗ. Учествује у раду Скупштине СКЗ.

 

Скупштина СКЗ одржава се сваке године, а сваке треће мења једну трећину Управног одбора од 22 члана. Управни одбор бира Председника, Потпредседника, Секретара, Књижевни и Економски одсек и комисије СКЗ, именује Управника и Главног уредника...

 

Закон о СКЗ усвојила је Народна скупштина Републике Србије.

 

О СКЗ – више на Сајту: www.srpskaknjizevnazadruga.com

 

Српска књижевна задруга,

Београд, Краља Милана 19,

тел. 011 3230 305

 

БУДИТЕ И ВИ ЧЛАН СКЗ

 

 

ПРИСТУПНИЦА ЗА ФИЗИЧКА ЛИЦА

 

ПРИСТУПНИЦА ЗА ПРАВНА ЛИЦА

 

 

 

 


Copyright © Српска Књижевна Задруга 2007.   Сва права задржана