Владар Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца

Владар Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца
Аутор
АуторВладо Стругар
Едиција
ЕдицијаДивот издања

Напиши рецензију

Please login or register to review

Књига академика Влада Стругара значајно је истраживачко дело. Дневни рапорти о активностима Александра Карађорђевића су својеврсни, јединствени и драгоцени извор за време када је стварана и кад је настала држава Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Таква врста ретка је и у свету и код нас, а она баца јако светло не само на регента Александра и његове бројне и разноврсне активности већ и на људе с којима се сусретао, на догађаје и околности у којим су војничком педантеријом исписивани Дневни рапорти.


Приликом конципирња ове књиге није жали труда и није желео да објави само огољене Дневне рапорте. Он је написао надахнуту уводну студију о Александру Карађорђевићу и потрудио се да га ситуира у време и догађаје, како у нашој земљи тако и у Европи, када је ступио на историјску позорницу, да га представи као војника, ратника и врхунског командата, али и као политичара и човека.


Велики истраживач и одличан познавалац архива и архивских фондова на подручљу читаве бивше Југославије, Владо Стругар је сабрао огромну количину прворазредне, досад некоришћење архивске грађе о Александру Карађорђевићу и војсци чији је био врховни командант. Обиље те грађе писац је уградио у уводну студију о регенту Александру и у одељак о активностима српских војних јединица које су распоређиване ширном новостворене државе. Све што је написао, академик Стругар је богато документовао и непобитно доказао. Писцу ових редака чини се да су од посебног, рекао бих чак, од изузетног значаја они подаци који се тичу многих позива упућених српској војсци, посебно из предела Хрватске у Словеније, али и из других области, да им дођу српски војници, да им очувају ред, мир и сигурност, да их заштите од пљачке и од непријатеља који су претендовали на одређене територије наше државе.


 


Из рецензије академика Василија Крестића

  • Прегледа: 742
  • Аутор: Vlado Strugar
  • Код књигe: Vladar Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca
  • Доступност: На лагеру
0Књига продато
  • 1,250.00Д

Тагови: