Антологија поезије српског романтизма

Антологија поезије српског романтизма
Аутор
АуторСлободан Ракитић
Едиција
ЕдицијаАнтологије

Напиши рецензију

Please login or register to review
Песник Слободан Ракитић познат је и као тумач поезије. Упамћени су његови свестрани огледи о српским песницима. Бавио се и поезијом и поетиком епохе романтизма.
Пред читаоцем је сада један обимни и темељни пројекат: преглед поезије српског романтизма, који у исто време обухвата највише песничке домете: Стерија, Његош, Бранко, Змај, Јакшић, Лаза Костић - са оптималним изборима из њиховог песништва, али и поезије која, понекад у сенци ових врхова, а на високом нивоу, чини част епохи и нашој поезији: Сарајлија, Кодер, Прерадовић, Милица Српкиња, Каћански, Драгашевић, Абердар, Шапчанин, Грчић Миленко.
Велику вредност овој антологији дају њени оквири: предромантизам и постромантизам. У првом блоку: Доситеј, Панчић, Соларић, Видаковић, Мркаљ Хаџић и други... У епилогу епохе романтизма налазе се: Војислав, Милорад Митровић, Шантић, Милета Јакшић.
На тај начин, ова Антологија представља целокупну српску поезију 19. века. Кад се томе додају - предговор и обимне био-библиографске белешке о песницима, из пера г. Ракитића - књига представља историју песништва једне епохе, чији дух дочарава културу овог раздобља на просторима у којима су тада живели и деловали српски писци.
Књига је снабдевена речником и обимном библиографијом.
Сликар Предраг Драговић нацртао је угљем, 44 портрета заступљених песника, који се први пут појављују у овој књизи.
  • Прегледа: 1730
  • Аутор: Ракитић Слободан
  • Наслов дела: Антологија поезије српског романтизма
  •   
  
  • 1,743.00Д

Тагови: