Трилогија добри стари Београд

Трилогија добри стари Београд
Едиција
ЕдицијаМали забавник

Напиши рецензију

Please login or register to review
Владислав Ст. Каћански 

СТАРИ ИЗГЛЕД БЕОГРАДА 

Владислав Ст. Каћански, син Стефана Каћанског, Старог Барда, живео је крајем 19. и почетком 20. века. Био је писац и публицист. Од записа, сећања и историјских огледа, које је објављивао понајвише у Београдским општинским новинама, компоновао је Драган Лакићевић ову књигу – живу разгледницу Београда у последњим деценијама турског присуства, када се, у другој половини 19. столећа, смењују културе и цивилизације, а не само државе и царства на просторима српског народа. 

БЕОГРАД КОЈИ ПАМТИМО

Из велике и популарне трилогије Београд у сећањима, коју је СКЗ објавила пре тридесет година, одабрано је за ову књигу неколико везаних за детињство у Београду првих деценија 20. века, од 1900-1918. Задивљују меморија и приповедачка лепота писаца ових успомена на једно бурно, светло и трагично време, и град који тек улази у модерно доба. Аутори: Александар Дероко, Нева Стојановић, Александар Секулић, Бранислав Којић, Мата Милошевић, Предраг Милојевић, Милан ђоковић. 

МОЈ БЕЛИ ГРАДЕ – Поезија о Београду

Познато је да су српски песници, изузев о мајци и о жени, највише певали о Светом Сави, Косову, Карађорђевом устанку и Београду. У овој књизи налази се велики зборник песама о Београду, почев од Доситеја до савремених живих песника. Сваки од њих осетио је пулс и на свој начин видео старину, лепоту, страдање и дух овог доброг града на ставама Саве и Дунава. Аутори: Доситеј, Милица Стојадиновић Српкиња, Лаза Костић, Владислав Петковић Дис, Милан Ракић, Милош Црњански, Десанка Максимовић, Васко Попа, Стеван Раичковић, Миодраг Павловић, Бранислав Петровић, Слободан Ракитић, Светислав Мандић и други.
  • Прегледа: 955
  • Наслов дела: Трилогија добри стари Београд
  • Доступност: На лагеру
0Књига продато
  • 1,190.00Д

Тагови: