Препоручујемо за читање у ове дане

Поставио administrator 01/04/2020 0 Коментари Обавештења,

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ЗА ЧИТАЊЕ У ОВЕ ДАНЕ

ПРИПОВЕТКЕ У ИЗБОРУ САМОГ ПИСЦА I–II

Иво Андрић

125-годишњицу рођења Иве Андрића и оснивања СКЗ обележила је ова издавачка установа издањем Андрићевих приповедака које је, својевремено, он сам одабрао за иностраног издавача. Међу овим приповеткама, о обиму од око 700 страна у два тома, налазе се и најпознатије, антологијске и мање познате приче нашег нобеловца. Занимљиво је размишљање зашто се опредељивао за мотиве – старије и новије, класичне и модерне.

Пуна цена: 1.500,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 900,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 1.125,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела


КАД СЕ ПОНОВО РОДИМ

Матија Бећковић

Као својеврсни део трилогије („Кад будем млађи”, „Кад будем још млађи”, „Кад се поново родим”), велики песник се поново играо озбиљним и апсурдним стварима – живота и морала. Ево још једне ризнице Матијиног ума и духа о 80. години живота, пуне горког смеха, збиље и сатире.

Пуна цена: 950,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 570,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 713,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела


ПРЕЖИВЕТИ ДО СУТРА

Гроздана Олујић

Нови роман Задругине ауторке – добитнице Нинове награде за роман „Гласови у ветру”, писан је пре готово пола века, али је у фиоци наше списатељице чекао свој дан, између осталог и час, када може бити објављен. Проза проткана приповедачком и песничком материјом дочарава Други светски рат у војвођанској равници – на сасвим другачији начин од оних на које смо навикли. Пре свега породични, овај роман има одлике историјског приступа раздобљу раздора у човеку и друштву.

Пуна цена: 1.090,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 654,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 818,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела


МИСЛИ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

Свети владика Николај (Велимировић) био је богослов, теолог, хришћански мислилац, свестрани писац. Из огромног обиља његовог дела – писао је студије, расправе, романе, приповетке, цртице, епистоле, чланке, беседе, песме, афоризме – изабрао је књижевник Драган Лакићевић оне мисли које, издвојене из контекста, могу да стоје саме за себе, као пословице, изреке, мудрости о појмовима о којима људи мисле откако мисле: Бог, Христос, човек; природа, правда, слобода, добро, зло; вера, молитва, љубав, морални закон; душа, брат, брак, жена, Европа... На крају књиге је Регистар појмова на које се мисли односе – да се лакше пронађе страна на којој је став о траженом појму.

Избор: Драган Лакићевић

Пуна цена: 1.490,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 894,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 1.118,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела


КЊИГА О ЛУБАРДИ

Као што је објавила низ зборника о великим српским писцима (Његошу, Стерији, Андрићу, Црњанском), тако Српска књижевна задруга издаје књигу о сликару ХХ века – из пера његових савременика, наших угледних историчара уметности, професора и писаца. О Лубарди су, још од тридесетих година прошлог века, писали; Растко Петровић, Тодор Манојловић, Исидора Секулић, Бранко Поповић, Павле Васић, Станислав Винавер, Милан Кашанин, а доцније Алекса Челебоновић, Лазар Трифуновић, Миодраг Б. Протић, Ото Бихаљи-Мерин, Стојан Ћелић, Мића Поповић, Драгош Калајић, Јеша Денегри и други... У књизи се налази и избор колор-репродукција Лубардиних слика које се у књизи најчешће помињу.

Приређивач: Мило Ломпар

Пуна цена: 1.290,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 774,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 968,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела


ПРИВИД КРУГА

Милосав Тешић

Аутентичан песник, Милосав Тешић и овом књигом проширује свој тематски, али и језички регистар. Мајстор версификације и риме, захтеван у организацији стиха и песме, Тешић у исто време артикулише савремени свет, обиље предмета, појмова и биља из природе, али и историјске тренутке, као што је његова варијација „Плаве гробницеˮ. Све то у посебном лексичком колориту, достојном дивљења и тумачења.

Пуна цена: 680,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 408,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 510,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела


О НЕГОВАЊУ ДУШЕВНОГ МИРА И ЗАДОВОЉСТВА

Плутарх

Успех првог издања ове књиге у редовном Колу показује њено друго издање са златним словима.

Огледи славног античког писца говоре о трајности и сложености његових погледа на свет и живот људи и друштво: и у његово доба човек је тражио душевни мир, који му је и данас најпотребнији.

Пуна цена: 1.300,00 РСД

Цена за чланове (– 40%): 780,00 РСД

Цена за све купце (– 25%): 975,00 РСД

Кликните овде или на слику корица и бићете преусмерени на страницу дела